Pierniczki świąteczne na choinkę, krucho-drożdżowe

Pierniczki świąteczne na choinkę

Moje Boże Narodzenie nie obejdzie się bez pierników; bez mieszania składników, zagniatania ciasta, dodawania do niego większej ilości miodu niż w przepisie.

Nie obejdzie się też bez wykrawania foremkami najróżniejszych kształtów i zastanawiania się, ile jeszcze będzie rybek a ile bałwanków? Mieszka we mnie dziecko, które ma niesamowitą frajdę z takiej zabawy i nie potrafi sobie jej odmówić.

Od około dziesięciu lat piekę pierniczki świąteczne na choinkę z tego samego przepisu, zamieszczonego na nieistniejącym już forum dla rodziców, mających dzieci w wieku mojej córki. Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe, które zawsze się udaje i nie wymaga leżakowania. Zaś same pierniki można jeść zaraz po upieczeniu (są bardzo smaczne), choć warto się wstrzymać, jeśli chcemy je udekorować i powiesić na choince.

Świąteczne ciasteczka przygotowuję zwykle z córką, razem wykrawamy kształty z piernikowej gęstej masy, wspólnie dekorujemy wyciągnięte z piekarnika i wystudzone wypieki.

Pierniczki świąteczne na choinkę, krucho-drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • czubata łyżka miodu lub 2 płaskie (zwykle daję więcej i wtedy zwiększam też ilość mąki)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 dag drożdży
  • 12,5 dag miękkiego masła

Wykonanie pierniczków świątecznych:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą (uwaga, syczy!), przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać.
  3. Dodać drożdże (bez przygotowania rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
  4. Wałkować (jeśli trzeba, podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są miększe i mają bardziej opływowe kształty).
  5. Wykrawać foremkami pierniczki, można też wycinać je nożem lub formować palcami (na powyższym zdjęciu: literki i choinka zostały wykonane bez użycia foremek). Pamiętać o zrobieniu dziurek wykałaczką, jeśli pierniczki mają docelowo wylądować na choince.
  6. Piec około 5-10 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  7. Dekorować według własnych upodobań, można użyć lukru, polewy czekoladowej, ewentualnie posypki, kupionej w sklepie.

Pierniczki świąteczne na choinkę - Liściem na wietrze pisane

PODOBNE WPISY:

Słodki deser z jabłek - Liściem na wietrze pisane
Romans jabłka z borówką czy słodki deser z jabłek?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *