Zanim opiszę, jak przygotować zapowiedziany w tytule słodki deser z jabłek, przytoczę kilka ciekawostek na temat użytych dziś w mojej Qchni owoców.
W mitologii celtyckiej kraina zmarłych – czyli Avalon – zwana jest również Wyspą Jabłek.
To niezwykłe miejsce, gdzie zawsze panuje pokój, nie ma chorób, a urodzajna ziemia bez wsparcia pracą ludzką rodzi mnóstwo owoców i warzyw. Ci, którzy dostąpili zaszczytu pośmiertnego przebywania w tej krainie, wiodą tam żywot pełen szczęścia z nieograniczonym dostępem do wszelkich rozkoszy. Na wyspie znajduje się tak zwana Równina Szczęścia – gdzie rośnie piękna, zdrowa jabłoń, pokryta jednocześnie liśćmi, kwiatami i owocami. Pochodzące z niej jabłka dają każdemu, kto ich skosztuje – życie i młodość. I można by powiedzieć, że sporo w tym twierdzeniu prawdy.
Jabłka są źródłem wielu witamin (choć głównie witaminy C) i minerałów.
Zawierają też dużo błonnika. Mogą jeść je cukrzycy, gdyż mają niską wartość w indeksie glikemicznym. Najlepiej spożywać owoce na surowo, gdyż wtedy w pełni można skorzystać z wszelkich ich cennych właściwości. Co nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić na słodki deser z jabłek, przygotowany w domowym piekarniku. Jest to zdrowa alternatywa dla wszelkiego rodzaju ciast. Dziś w Qchni połączymy jabłka z borówkami amerykańskimi, owocem występującym w postaci dużych, słodkich, granatowych jagód. Borówka jest rośliną wieloletnią i co mnie bardzo zaskoczyło – należy do rodziny wrzosowatych. Zawiera przede wszystkim witaminę C oraz jest źródłem polifenoli działających przeciwzapalnie, antykancerogennie. Ma też swój udział w zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Składniki przepisu na słodki deser z jabłek:
- jabłko (jedno lub więcej, w zależności od ilości osób chętnych do konsumpcji)
- miód (1 płaska łyżeczka na 1 jabłko)
- cynamon
- borówki amerykańskie
Wykonanie:
- Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
- Każdą połówkę owocu posypać cynamonem, w takiej ilości jaką lubimy.
- Wnętrza dołków po gniazdach nasiennych posmarować miodem.
- Jabłka wypełnić borówkami.
- Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20-30 minut.