Romans jabłka z borówką czy słodki deser z jabłek?

Słodki deser z jabłek
Jabłka pieczone z borówkami

Zanim opiszę, jak przygotować zapowiedziany w tytule słodki deser z jabłek, przytoczę kilka ciekawostek na temat użytych dziś w mojej Qchni owoców.

W mitologii celtyckiej kraina zmarłych – czyli Avalon – zwana jest również Wyspą Jabłek.

To niezwykłe miejsce, gdzie zawsze panuje pokój, nie ma chorób, a urodzajna ziemia bez wsparcia pracą ludzką rodzi mnóstwo owoców i warzyw. Ci, którzy dostąpili zaszczytu pośmiertnego przebywania w tej krainie, wiodą tam żywot pełen szczęścia z nieograniczonym dostępem do wszelkich rozkoszy. Na wyspie znajduje się tak zwana Równina Szczęścia – gdzie rośnie piękna, zdrowa jabłoń, pokryta jednocześnie liśćmi, kwiatami i owocami. Pochodzące z niej jabłka dają każdemu, kto ich skosztuje – życie i młodość. I można by powiedzieć, że sporo w tym twierdzeniu prawdy.

Jabłka są źródłem wielu witamin (choć głównie witaminy C) i minerałów.

Zawierają też dużo błonnika. Mogą jeść je cukrzycy, gdyż mają niską wartość w indeksie glikemicznym. Najlepiej spożywać owoce na surowo, gdyż wtedy w pełni można skorzystać z wszelkich ich cennych właściwości. Co nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić na słodki deser z jabłek, przygotowany w domowym piekarniku. Jest to zdrowa alternatywa dla wszelkiego rodzaju ciast. Dziś w Qchni połączymy jabłka z borówkami amerykańskimi, owocem występującym w postaci dużych, słodkich, granatowych jagód. Borówka jest rośliną wieloletnią i co mnie bardzo zaskoczyło – należy do rodziny wrzosowatych. Zawiera przede wszystkim witaminę C oraz jest źródłem polifenoli działających przeciwzapalnie, antykancerogennie. Ma też swój udział w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Składniki przepisu na słodki deser z jabłek:

  • jabłko (jedno lub więcej, w zależności od ilości osób chętnych do konsumpcji)
  • miód (1 płaska łyżeczka na 1 jabłko)
  • cynamon
  • borówki amerykańskie

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Każdą połówkę owocu posypać cynamonem, w takiej ilości jaką lubimy.
  3. Wnętrza dołków po gniazdach nasiennych posmarować miodem.
  4. Jabłka wypełnić borówkami.
  5. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20-30 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *