Moje Boże Narodzenie nie obejdzie się bez pierników; bez mieszania składników, zagniatania ciasta, dodawania do niego większej ilości miodu niż w przepisie.
Nie obejdzie się też bez wykrawania foremkami najróżniejszych kształtów i zastanawiania się, ile jeszcze będzie rybek a ile bałwanków? Mieszka we mnie dziecko, które ma niesamowitą frajdę z takiej zabawy i nie potrafi sobie jej odmówić.
Od około dziesięciu lat piekę pierniczki świąteczne na choinkę z tego samego przepisu, zamieszczonego na nieistniejącym już forum dla rodziców, mających dzieci w wieku mojej córki. Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe, które zawsze się udaje i nie wymaga leżakowania. Zaś same pierniki można jeść zaraz po upieczeniu (są bardzo smaczne), choć warto się wstrzymać, jeśli chcemy je udekorować i powiesić na choince.
Świąteczne ciasteczka przygotowuję zwykle z córką, razem wykrawamy kształty z piernikowej gęstej masy, wspólnie dekorujemy wyciągnięte z piekarnika i wystudzone wypieki.
Pierniczki świąteczne na choinkę, krucho-drożdżowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- czubata łyżka miodu lub 2 płaskie (zwykle daję więcej i wtedy zwiększam też ilość mąki)
- 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2,5 dag drożdży
- 12,5 dag miękkiego masła
Wykonanie pierniczków świątecznych:
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
- Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą (uwaga, syczy!), przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać.
- Dodać drożdże (bez przygotowania rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
- Wałkować (jeśli trzeba, podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są miększe i mają bardziej opływowe kształty).
- Wykrawać foremkami pierniczki, można też wycinać je nożem lub formować palcami (na powyższym zdjęciu: literki i choinka zostały wykonane bez użycia foremek). Pamiętać o zrobieniu dziurek wykałaczką, jeśli pierniczki mają docelowo wylądować na choince.
- Piec około 5-10 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
- Dekorować według własnych upodobań, można użyć lukru, polewy czekoladowej, ewentualnie posypki, kupionej w sklepie.
PODOBNE WPISY: