Jak zrobić sałatkę z kaszy bulgur?
Z pewnością są jeszcze na świecie osoby, które zadadzą sobie pytanie: jak zrobić sałatkę z kaszy bulgur? Być może młode, a być może starsze, ale za to stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni bądź nie znające tego przepisu. Nie ma w tym nic dziwnego, sama nie znam wszystkich potraw tego świata. Dlatego poniższy wpis adresuję zarówno to tych osób, które poszukują konkretnego, wiadomo jakiego przepisu, jak i do wszystkich potrzebujących nowej inspiracji czy pomysłu kulinarnego. Zapraszam do czytania.
Wykonanie takiej sałatki jest bardzo proste, a nasz organizm z pewnością odwdzięczy się dobrym samopoczuciem za dostarczenie mu cennych witamin i mikroelementów. Tak więc nie ma co czekać, do dzieła! Sałatka, którą przygotowałam dla domowników jest zbliżona składem do bliskowschodniego tabbouleh. W zasadzie do oryginału wprowadziłam niewielkie zmiany, całkiem przypadkowo, gdyż miałam do wykorzystania mieszankę zawierającą kaszę bulgur, pęczak i zieloną soczewicę. A poza tym dopadła mnie wena w kierunku urozmaicenia przepisu.
Poniżej podam sposób przygotowania zarówno zmodyfikowanej przeze mnie sałatki z kaszy bulgur jak i przepis na tabbouleh.
A co to jest tabbouleh?
To sałatka z kaszy bulgur, pomidorów, cebuli, ogórka, czasem czerwonej papryki, której smak podkręcają cytryna, mięta i natka pietruszki. To właśnie te ostatnie dodatki sprawiają, że staje się ona w charakterystyczny sposób orzeźwiająca. Wspaniale smakuje w upalne letnie dni oraz jesienią, gdy słonko jeszcze przygrzewa, a wszelkich warzyw mamy pod dostatkiem. Tabbouleh pochodzi z kuchni libańskiej. Jeśli nie mamy kaszy bulgur możemy zamiennie użyć kuskusu. Niemniej jednak mnie bardziej smakuje ta pierwsza wersja.
Podstawowe składniki na sałatkę z kaszy bulgur:
- (1) 10 deko gotowej mieszanki: kasza bulgur, pęczak i zielona soczewica lub (2) 10 deko kaszy bulgur (w tym drugim przypadku nasza sałatka będzie typowym tabbouleh),
- opakowanie pomidorków koktajlowych,
- pęczek pietruszki,
- garść listków mięty (warto, ale można bez),
- 1 duży ogórek bądź około 3 mniejsze
- nieduża cebula,
- sok z połówki cytryny,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju,
- sól,
- pieprz
Składniki dodatkowe, które sprawiły, że moja sałatka z kaszy bulgur nie jest typowym tabbouleh
- garść rukoli,
- garść słonecznika
Wykonanie:
Kaszę ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki a ogórka w kostkę. Cebulę, natkę pietruszki i miętę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą, sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Ponownie wymieszać.
Opcjonalnie, czyli w tej wersji, którą ja robiłam, słonecznik prażymy na patelni, rukolę siekamy. Oba te składniki dodajemy razem z pozostałymi składnikami do sałatki.
———————————————-